CHEFEN

Uddannet vodbinder, har arbejdet i fiskeindustrien, har lært at tage fat i sin tid som jord- og betonarbejder, og har mod alle forudsigelser haft en lang og spændende karriere som professionel fodboldspiller i både Danmark og Tyskland.

Michael Schønberg er 54 år og bosiddende i Odense. Er fraskilt og far til Stephanie på 28 år, Nicoline på 25 år, Josephine på 23 år og William på 18 år.

Michael er opvokset i Esbjerg. Som 10-årig startede han i den lille forstadsklub Sædding-Guldager. 3 år senere flyttede han til Esbjergs ikoniske anlæg på Gl. Vardevej. Han husker tydeligt, at han som næsten ny i klubben fik lov at overrække blomster til spillerne efter klubbens mesterskab i 1979. Som Ynglinge-spiller stod Michael på mål. Da han rykkede op som senior, fortalte han klubben, at han ikke længere ville stå på mål. ”I så fald har du ingen fodboldfremtid og vil aldrig blive til noget”. Det var ”dommen”  fra Esbjerg-ledelsen. En forudsigelsen som sidenhen i den grad blev gjort til skamme. Seniorkarrieren startede således på Esbjergs serie-4, men da Michael i 1990 blev solgt til Hannover 96, havde han spillet 120 førsteholdskampe for Esbjerg. I sin tid i Hannover var han med til at blive tysk pokalmestre i 1992 – ovenikøbet scorede han det sidste afgørende straffespark, som afgjorde finalen.

Tilbage i Danmark fortsatte karrieren i OB. Det absolutte højdepunkt var ”Miraklet på Bernabeu”, hvor klubben fra Fyn slog mægtige Real Madrid ud af UEFA-Cuppen efter en 2-0 sejr.

I 1996 gik turen atter tilbage til Tyskland. Michael husker, at han mødte op på OB’s træningsanlæg i ”civil”, hvilket resulterede i, at den legendariske men også ganske temperamentsfulde træner Viggo Jensen spurgte, hvorfor fanden han ikke var klædt om. Michael kunne så fortælle, at han var blevet solgt til Kaiserslautern, hvilket blev modtaget med en vis ærgrelse men også stolthed fra træneren, som selv havde haft en aktiv karriere i tysk fodbold. Kaiserslautern spillede på dette tidspunkt i 2. bundesliga, men klubben var hurtigt tilbage i Bundesligaen og allerede i sæsonen 97/98 blev 1. FC Kaiserslautern tyske mestre med Michael Schjønberg på holdet. Efter den aktive karriere fortsatte Schjønberg i tysk fodbold som henholdsvis sportsdirektør i Kaiserslautern og som assistent træner i Hannover. ”Alt i alt boede jeg 14 år i Tyskland. Jeg trivedes med blandingen af dansk mentalitet og det tyske Ordnung Muss Sein, og mit lange Tysklands-eventyr har selvfølgelig præget mig både som menneske og som træner”.

I sin aktive karriere blev det til 44 landskampe som forsvarsspiller. Han var med til at vinde Kings Fahd Cup i 95, deltog i EM i 96 i England, deltog i VM i 98 i Frankrig og i EM i år 2000 i Holland/Belgien. I løbet af landskampskarrieren blev det til 3 scoringer.

Den danske trænerkarriere startede i Herfølge med navnkundige Allan Nielsen som assistenttræner. Herfra videre til Vestsjælland, som det lykkedes at spille op i 1. division. Efter nogle år som træner i lidt mindre fyske klubber, satte Michael Schjønberg sig kort før julen 2020 i trænersædet i Vendsyssel FF.

I sandhed en usædvanlig spændende karriere for knægten fra Esbjerg, som ikke blev spået nogen fodboldfremtid, når ikke han ville være målmand.